Vælg en side

JANE AUSTEN PÅ LISELUND

Lise Thorsen

23. august 2022

JANE AUSTEN PÅ LISELUND

Liselund slot og have er det perfekte sted at fejre den engelske forfatter Jane Austen (1775-1817). Jane Austen Selskabet har sammen med Nationalmuseet igen i år arrangeret en forrygende begivenhed, der levendegør Austens litterære ånd og gør historien sanselig.

I den hede sensommer, mens solen stadig har magt, myldrer Liselund med gæster. Sangere, skuespillere, og forskere og formidlere fra Nationalmuseet læser op af Jane Austens bøger. På havens grønne plæner spiller man kroket, prøver tidstypisk tøj, spadserer på de knasende grusstier og lytter til strygermusik. Drikker te, spiser scones. 

I slottet guider og indfører vi 200 glade gæster i den fascinerende historie om Liselund, der er samtidig med Jane Austen og har talrige ligheder. På det yderste Møn, hvor landskabet slutter brat, og stejle hvide klinter knejser mod den blå, endeløse Østersø, har Lisa og Antoine Calmette i 1792 skabt Liselund efter engelsk forbillede til det moderne menneske og frihedsideal. 

På Liselund er man langt fra barokkens opulente former og stringente geometri, men placerer en romantisk have og slot blødt og blidt i landskabet. Det menneskeskabte design føjer sig harmonisk og integreret til stedets topografi. Rundt i parken er skabt fine, stiliserede tableauer med Zeus’ dansende døtre og panfløjten på en obelisk. Og et monument med Lisas kærlighed til Antoine, “a l’amitié pure”.

Slottet har atypisk stråtag. Strå er et beskedent materiale, der ikke hører til et slot, men Calmette skaber en reference til den engelske “cottage”. Tilsvarende Austens England har Lisa og Antoine Calmette haft “townhouse” i hovedstaden, “country residence” på Vestmøn, og Liselund som “cottage”.

Det adelige jetset par var meget rige, men kunstens avantgarde. Lisa har med sin smukke sang, musikalske talent og skønhed været beundret, og absolut moderne. Lisa bar ikke paryk, men eget hår, der lå draperet ned over hals og bryst. Det ses på maleren Jens Juels portræt. 

Lisa var klædt i kjole med empiresnit. Hun kunne trække vejret uden stive skørter og snævert korset, og bevæge sig frit gennem parkens rum og myriader af nicher og slyngede stier. Som det dramatiske landskab med bro over Djævlekløften, lysningen med eksotiske træer, og den stille Skriversøen til eftertanke.

Antoine var militært uddannet og nok en entreprenant person, der på blot 10 år har skabt datidens genfortolkning af menneskets relation til Gud og natur. Antoine var også kunstnerisk og litterær og viser med Liselund en enestående dedikation til hans elskede Lisa.

Liselund slot og park er ypperlig havekunst og interiør. Mangler man inspiration til at ændre sit kedelige klædeskab med trompe l’oeil teknik, er Liselund fineste inspiration. Ønsker man filosofiens tankesæt til at håndtere katastrofer og klimakriser, er Liselund hot spot. Her er hele spektret, historier fra grusom jordskælv og sødmefuld hengivenhed. Antikkens grotesker og spejle til inklinerende blikke.

Liselund er på alle måder rigdom. Når udviklingen går i stå, træder historien ind med uvurderlig betydning for eftertiden. Liselund er som en bog af lærdom. Jeg guider gerne ind i et univers af 1700-tallets avantgarde. Kontakt mig, eller tjek på Nationalmuseet, sæsonen er ikke slut. Eller læs en bog af Jane Austen og forsvind i et formidabelt og behørigt fejret forfatterskab.

Se et kort tv-klip fra Jane Austen dagen:

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

I Nordhavn taler lav til sten og hav

I Nordhavn taler lav til sten og hav

Af Lise Thorsen, arkitekt MAA MDL, Teaamlead Landskab, Henning Larsen Nordhavn er ny by på vej. Undervejs transformeres stedet i lyntempo, så hver dag bliver en ny dag. Selvgroede stier slettes med gravkoens store skovl. Pionérvækst og jord skubbes bort for at støbe...

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn Isnende kulde bider i kinderne, vinden river, tårer springer. Dagen gryr, solen kommer først til Møn den sidste vintermorgen i december. En tid hvor alt er mørkt og stille, kun afbrudt af få timers sprækker af lys midt på dagen. Kulden...

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki Tilbage i Helsinki med landskab for øje og sjæl. Midt i løvfald med lysende orange og smattede brune blade, der fanger øjet og får foden til at glide i byens smukke gader, beklædt med enorme granitkvadrer.  Overalt står...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.