Vælg en side

Pitstop hos Aalto og KUNSTEN

Lise Thorsen

4. september 2022

Pitstop hos Aalto og KUNSTEN

Pitstop hos Aalto og KUNSTEN, Aalborg   Arkitektur er en livsrejse og bevægelse ind i nyt terræn og design, ukendte former, fremmede steder og tanker skabt og drevet af mennesker overalt i verden. Finsk arkitektur ypperlig, og Finland målet for arkitekturrejse med Arkitektforeningen senere i september, der indledtes på en smuk solskinsdag på KUNSTEN i Aalborg. 

Her førte og forførte kloge folk som historiker, professor emeritus Uffe Østergaard, arkitekt og direktør for KUNSTEN Lasse Andersson og mange flere os gennem Alvar Aaltos design, arkitektur, finsk historie. Der minder om, at Finland imponerer og inspirerer. Frit citeret peget KUNSTENS direktør Lasse Andersson på at Elisa og Alvar Aaltos museumsbygning KUNSTEN er for godt til at være sandt til Aalborg. Man skal gøre sig fortjent til huset! 

Historiker Uffe Østergaard kom med en perlerække af skønne statements fra 1100 tallet til nu. Finnere er et gammelt folk men et nyt land. Det er en krigerkultur med værnepligt og bevæbnet hær på 280.000 soldater, Målt på indbyggertal har Finland sammen med Schweiz de største hære i verden! Og så er molotov cocktail opfundet i krig mod Rusland. 

Kvinderne fik stemmeret allerede i 1905. Og i Finland danser man tango og taler latin. Som professor på Aarhus Arkitektskole Leif Høgfeldt påpeger, stammer finsk tango fra gypsy kulturen og Indien. Det er en stille tango, hvor man danser tæt på hinanden – og dog er man meget langt fra hinanden. Finsk tango er sørgmodig, vemodig.

 I Aaltos design finder man talrige taktile overflader og detaljer. Blød arkitektur man kan holde om og gribe fast ved. Håndtag, dørgreb, murhjørner, lysindtag, perforerede facader, glidende døre og lette vægge som i et japansk hus. Har man været i Finland og Japan ser man designets slægtskab og præg, trods at Aalto aldrig kom til Japan. 

På Aaltos tid udviklede Norden en stedsspecifik arkitektur forankret i landskabet. Aaltos huse er som det finske landskab, – skov, skov, skov og derpå lysning. Huset folder sig om det tomme rum, et indre gårdrum, afgrænset af husets ydermure og bygningsvolumener. Enestående for Finland er, at musik og arkitektur bliver egenart, idet Finland ikke har sproget i sig. Få taler finsk. Alle sanser arkitektur og musik. 

Flere bidrog til fin finsk eftermiddag i Aaltos KUNSTEN. Jeg drog hastigt videre over Kattegat og Gøteborg til Oslo. Taknemmelig over arkitekturens gave, nordisk slægtskab, fælles historie og knastør, nordisk humor. Til drømme om dansende tango, og eksotisk tale på latin eller finsk. Og den nære og varme følelse af et skindbeklædt Aalto dørgreb, der åbner døren og plywood taburetten som alle kender.

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

I Nordhavn taler lav til sten og hav

I Nordhavn taler lav til sten og hav

Af Lise Thorsen, arkitekt MAA MDL, Teaamlead Landskab, Henning Larsen Nordhavn er ny by på vej. Undervejs transformeres stedet i lyntempo, så hver dag bliver en ny dag. Selvgroede stier slettes med gravkoens store skovl. Pionérvækst og jord skubbes bort for at støbe...

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn Isnende kulde bider i kinderne, vinden river, tårer springer. Dagen gryr, solen kommer først til Møn den sidste vintermorgen i december. En tid hvor alt er mørkt og stille, kun afbrudt af få timers sprækker af lys midt på dagen. Kulden...

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki Tilbage i Helsinki med landskab for øje og sjæl. Midt i løvfald med lysende orange og smattede brune blade, der fanger øjet og får foden til at glide i byens smukke gader, beklædt med enorme granitkvadrer.  Overalt står...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.