Vælg en side

Menneske i arkitekturens Helsinki

Lise Thorsen

26. september 2022

Menneske i arkitekturens Helsinki.

Arkitektforeningen Nordjylland har arrangeret en fantastisk rejse til Finland med studier af Aalto og de sidste 150 års avantgarde arkitektur.

I Helsinki er storslåede mesterværker som Engels domkirke, ALA Architects Oodi Bibliotek og Suomalainens tempelkirke. Hver især forbinder og forankrer arkitekturen himlen med mennesket. Det gælder domkirkens enorme søjler. Oodi bibiliotekets stiliserede svævende sky. Og Tempelkirkens dybe skår ind i klippen. 

Himlen er høj. Efterårets komme mærkbart i nord. Smukt og stille uden en vind, der rører sig i de tusind søers skovklædte land. På en kølig, klar søndag forekommer det højstemt, sakralt, at gå gennem noget af det smukkeste, sublime arkitektur i Helsinki. 

Arkitektur i Finland er verdensklasse og ypperlig. Helsinki er både en kunstnerisk abstraktion og et nærvær, hvor mennesket står mellem bygning og sted i et rum, der rækker ud mod naturens uhåndgribelige evighed. 

Det er min følelse hos vores nordiske naboer. Hvor landet for 100 år siden var russisk territorium, går der mange russere i gaderne. Men en ny, ukendt gru anes. Europa er i krig. Det er en tragedie for mine børns jævnaldrende og familier i Rusland og Ukraine. 

Læser man om finsk historie og store slag, er der grusomme paralleller til krige mellem naboerne Rusland og Finland. I skrivende stund strømmer russere over grænsen. Derfor er søndag i Helsinki også tiden til bøn om fred i Europa.

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

I Nordhavn taler lav til sten og hav

I Nordhavn taler lav til sten og hav

Af Lise Thorsen, arkitekt MAA MDL, Teaamlead Landskab, Henning Larsen Nordhavn er ny by på vej. Undervejs transformeres stedet i lyntempo, så hver dag bliver en ny dag. Selvgroede stier slettes med gravkoens store skovl. Pionérvækst og jord skubbes bort for at støbe...

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn Isnende kulde bider i kinderne, vinden river, tårer springer. Dagen gryr, solen kommer først til Møn den sidste vintermorgen i december. En tid hvor alt er mørkt og stille, kun afbrudt af få timers sprækker af lys midt på dagen. Kulden...

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki Tilbage i Helsinki med landskab for øje og sjæl. Midt i løvfald med lysende orange og smattede brune blade, der fanger øjet og får foden til at glide i byens smukke gader, beklædt med enorme granitkvadrer.  Overalt står...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.