Vælg en side

Menneske i arkitekturens Helsinki

Lise Thorsen

26. september 2022

Menneske i arkitekturens Helsinki.

Arkitektforeningen Nordjylland har arrangeret en fantastisk rejse til Finland med studier af Aalto og de sidste 150 års avantgarde arkitektur.

I Helsinki er storslåede mesterværker som Engels domkirke, ALA Architects Oodi Bibliotek og Suomalainens tempelkirke. Hver især forbinder og forankrer arkitekturen himlen med mennesket. Det gælder domkirkens enorme søjler. Oodi bibiliotekets stiliserede svævende sky. Og Tempelkirkens dybe skår ind i klippen. 

Himlen er høj. Efterårets komme mærkbart i nord. Smukt og stille uden en vind, der rører sig i de tusind søers skovklædte land. På en kølig, klar søndag forekommer det højstemt, sakralt, at gå gennem noget af det smukkeste, sublime arkitektur i Helsinki. 

Arkitektur i Finland er verdensklasse og ypperlig. Helsinki er både en kunstnerisk abstraktion og et nærvær, hvor mennesket står mellem bygning og sted i et rum, der rækker ud mod naturens uhåndgribelige evighed. 

Det er min følelse hos vores nordiske naboer. Hvor landet for 100 år siden var russisk territorium, går der mange russere i gaderne. Men en ny, ukendt gru anes. Europa er i krig. Det er en tragedie for mine børns jævnaldrende og familier i Rusland og Ukraine. 

Læser man om finsk historie og store slag, er der grusomme paralleller til krige mellem naboerne Rusland og Finland. I skrivende stund strømmer russere over grænsen. Derfor er søndag i Helsinki også tiden til bøn om fred i Europa.

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

Translatør mellem drømme og virkelighed

Translatør mellem drømme og virkelighed

Ny stadsarkitekt i Aalborg Kommune Mandag d. 4.9.23 bragte TV2 Nord et interview i programmet Indblik, hvor jeg fortæller om mit blik på jobbet, på steder og folk. Journalist Christian French stiller de gode spørgsmål. Se programmet her: TV2 Nord - Indblik -...

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aaborg Om Aalborgs nye stadsarkitekt, skriver Vigeur en artikel, hvor de har interviewet mig om mit blik på den ny opgave. Tak til Helle Madsen på Vigeur for et godt interview og til Henrik Bo for fotos på en helt vildt blæsende dag på Aalborgs...

Folkemøde Bornholm 2023

Folkemøde Bornholm 2023

Med succes deltog Danske Landskabsarkitekter i Folkemøde Bornholm 2023, hvor arkitekt MAA MDL Lise Thorsen er moderator for to debatter om klima og landskaber. Danske Landskabsarkitekter er del af partnerskabet NatureBase, et branchesamarbejde ved...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.