Vælg en side

En romantisk og virkelig historie

Lise Thorsen

16. juli 2022

En romantisk og virkelig historie

Slotsvært på Liselund, – denne sommer har jeg fået muligheden for at være værtinde for besøgende i Liselund slot og slotshave på Møn. Det er et privilegium på dansk, fransk, engelsk, at invitere verden ind for at se den fineste romantiske havekunst og interiør.

Slottet og haven, etableret i 1792 af Antoine de la Calmette til hans underskønne Lisa, er en kærlighedserklæring, der med vores senmoderne blik, er datidens avantgarde og yderst eksklusiv Instagram layout. Disposition af haven er tegnet af Antoine, slottet af arkitekten Kirketerp, interiøret, som det ypperste, sofistikerede designkoncept, udført af hofdekoratør Lilije.

Der er rigt på sanselighed og reflektion. Draperinger, bemalinger, trompe l’oeil, symmetrier, diskret ornamentik og motiver fra græsk mytologi samt en historie, der knytter an til en tragisk verdensbegivenhed, jordskælvet i Lissabon i 1755. Den forandrede verden og menneskers livsanskuelse med ét. Med reference til filosofien, Rousseau og Voltaire, og et nyt natursyn, panteismen, det moderne menneske, det frie og det skønne er Liselund unik.

Empirekjolen åbner kroppens bevægelse til mere kropslig frihed og på maleriet af den enestående smukke Lisa ser hun på os med gnistrende, kulsorte øjne, en hårlok draperet ned over hendes åbne bryst, der er omkranset af florlette, lyse stoffer. Et nyt ideal er på vej her blandt avantgarden. Og ikke kun økonomisk, men etisk, kunstnerisk.

Hvorfor er det interessant – og så midt i den skønne sommertid, hvor man mere dovent og afslappet kan slænge sig i sydlandsk bølgeskvulp, urban kaffeslabberas og poste shopping-moves på IG og TIKTOK?

Fordi tiden står stille på Liselund, og alt føles befriende altmodisch – og fake. Som en absolut avantgarde og del af vores egen tid og identitet. Ved at studere Lisa, møde Antoines kærlighed, se kunstnerisk talent og rigdom, og hengive sig til stedets gudskabte storhed og af mennesker forfinede skønhed, kan man både finde nye motiver at poste på #SoMe, – og måske se sig selv.

På Liselund slot og have er der analoge eksempler på hvordan man transformerer eget hus med nyt havedesign. Der er inspiration til at ophænge spejle rundt om spisebordet til at udvikle inklinerende blikke blandt gæster, skabe en romantisk scenografi, der gør enhver dating app primitiv og ethvert score-emne bleg af misundelse.

Men også verdenshistorien er her. På Liselund bliver man klogere på endeløs rigdom, lykkens velstand i en global verden beboet af verdensborgere i en tid, der virker større. Således kan man på Liselund måske blive klogere på bobler, der brister, og hvad der kan ske, når katastrofer rammer os og den globale balance tipper.

Det er alt sammen sker før. Verden af i går, er verden i morgen. Derfor er Liselund med historien om det skønne par, forenet i kærlighed, en relevant samtidshistorie, der både kan blive en ny personlig drejebog til et bedre greb om nutidens ensomhed, og samtidens Europas og mulige, kommende fald.

Dermed er der intet jeg hellere vil denne sommer, end på stiernes knasende grus, over stok og sten langs Møns Klint, og Lisas glatte gulve i stuer og kamre, se forbi de enestående spejle med draperede blomsterranker. Se ud i haven og i tankerne forme fremtidens display,

Kom til Liselund, kontakt mig, eller køb billetter på Nationalmuseets portal. Eller tag et free-ride, haven er gratis, naturen vores alles. Jeg, eller de andre værter, guider jer gerne ved Møns Klint, hvor Østersøen åbner horisonten mod øst og dagen gryr.

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

Translatør mellem drømme og virkelighed

Translatør mellem drømme og virkelighed

Ny stadsarkitekt i Aalborg Kommune Mandag d. 4.9.23 bragte TV2 Nord et interview i programmet Indblik, hvor jeg fortæller om mit blik på jobbet, på steder og folk. Journalist Christian French stiller de gode spørgsmål. Se programmet her: TV2 Nord - Indblik -...

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aaborg Om Aalborgs nye stadsarkitekt, skriver Vigeur en artikel, hvor de har interviewet mig om mit blik på den ny opgave. Tak til Helle Madsen på Vigeur for et godt interview og til Henrik Bo for fotos på en helt vildt blæsende dag på Aalborgs...

Folkemøde Bornholm 2023

Folkemøde Bornholm 2023

Med succes deltog Danske Landskabsarkitekter i Folkemøde Bornholm 2023, hvor arkitekt MAA MDL Lise Thorsen er moderator for to debatter om klima og landskaber. Danske Landskabsarkitekter er del af partnerskabet NatureBase, et branchesamarbejde ved...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.