Vælg en side

En romantisk og virkelig historie

Lise Thorsen

16. juli 2022

En romantisk og virkelig historie

Slotsvært på Liselund, – denne sommer har jeg fået muligheden for at være værtinde for besøgende i Liselund slot og slotshave på Møn. Det er et privilegium på dansk, fransk, engelsk, at invitere verden ind for at se den fineste romantiske havekunst og interiør.

Slottet og haven, etableret i 1792 af Antoine de la Calmette til hans underskønne Lisa, er en kærlighedserklæring, der med vores senmoderne blik, er datidens avantgarde og yderst eksklusiv Instagram layout. Disposition af haven er tegnet af Antoine, slottet af arkitekten Kirketerp, interiøret, som det ypperste, sofistikerede designkoncept, udført af hofdekoratør Lilije.

Der er rigt på sanselighed og reflektion. Draperinger, bemalinger, trompe l’oeil, symmetrier, diskret ornamentik og motiver fra græsk mytologi samt en historie, der knytter an til en tragisk verdensbegivenhed, jordskælvet i Lissabon i 1755. Den forandrede verden og menneskers livsanskuelse med ét. Med reference til filosofien, Rousseau og Voltaire, og et nyt natursyn, panteismen, det moderne menneske, det frie og det skønne er Liselund unik.

Empirekjolen åbner kroppens bevægelse til mere kropslig frihed og på maleriet af den enestående smukke Lisa ser hun på os med gnistrende, kulsorte øjne, en hårlok draperet ned over hendes åbne bryst, der er omkranset af florlette, lyse stoffer. Et nyt ideal er på vej her blandt avantgarden. Og ikke kun økonomisk, men etisk, kunstnerisk.

Hvorfor er det interessant – og så midt i den skønne sommertid, hvor man mere dovent og afslappet kan slænge sig i sydlandsk bølgeskvulp, urban kaffeslabberas og poste shopping-moves på IG og TIKTOK?

Fordi tiden står stille på Liselund, og alt føles befriende altmodisch – og fake. Som en absolut avantgarde og del af vores egen tid og identitet. Ved at studere Lisa, møde Antoines kærlighed, se kunstnerisk talent og rigdom, og hengive sig til stedets gudskabte storhed og af mennesker forfinede skønhed, kan man både finde nye motiver at poste på #SoMe, – og måske se sig selv.

På Liselund slot og have er der analoge eksempler på hvordan man transformerer eget hus med nyt havedesign. Der er inspiration til at ophænge spejle rundt om spisebordet til at udvikle inklinerende blikke blandt gæster, skabe en romantisk scenografi, der gør enhver dating app primitiv og ethvert score-emne bleg af misundelse.

Men også verdenshistorien er her. På Liselund bliver man klogere på endeløs rigdom, lykkens velstand i en global verden beboet af verdensborgere i en tid, der virker større. Således kan man på Liselund måske blive klogere på bobler, der brister, og hvad der kan ske, når katastrofer rammer os og den globale balance tipper.

Det er alt sammen sker før. Verden af i går, er verden i morgen. Derfor er Liselund med historien om det skønne par, forenet i kærlighed, en relevant samtidshistorie, der både kan blive en ny personlig drejebog til et bedre greb om nutidens ensomhed, og samtidens Europas og mulige, kommende fald.

Dermed er der intet jeg hellere vil denne sommer, end på stiernes knasende grus, over stok og sten langs Møns Klint, og Lisas glatte gulve i stuer og kamre, se forbi de enestående spejle med draperede blomsterranker. Se ud i haven og i tankerne forme fremtidens display,

Kom til Liselund, kontakt mig, eller køb billetter på Nationalmuseets portal. Eller tag et free-ride, haven er gratis, naturen vores alles. Jeg, eller de andre værter, guider jer gerne ved Møns Klint, hvor Østersøen åbner horisonten mod øst og dagen gryr.

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

I Nordhavn taler lav til sten og hav

I Nordhavn taler lav til sten og hav

Af Lise Thorsen, arkitekt MAA MDL, Teaamlead Landskab, Henning Larsen Nordhavn er ny by på vej. Undervejs transformeres stedet i lyntempo, så hver dag bliver en ny dag. Selvgroede stier slettes med gravkoens store skovl. Pionérvækst og jord skubbes bort for at støbe...

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn Isnende kulde bider i kinderne, vinden river, tårer springer. Dagen gryr, solen kommer først til Møn den sidste vintermorgen i december. En tid hvor alt er mørkt og stille, kun afbrudt af få timers sprækker af lys midt på dagen. Kulden...

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki Tilbage i Helsinki med landskab for øje og sjæl. Midt i løvfald med lysende orange og smattede brune blade, der fanger øjet og får foden til at glide i byens smukke gader, beklædt med enorme granitkvadrer.  Overalt står...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.