Vælg en side

HAVET – EJ BLÅT TIL LYST

Lise Thorsen

11. juli 2022

LEISURELAND OG KLIMAFRELSE

Artiklen er bragt i Landskab nr. 4

Hav og menneske

Havet tegner horisonten. Som simpel streg og flade på hvidt papir virker havet endeløst og abstrakt. Uden geometri eller fikspunkt. Ingen hjørner og kanter. Med blikket rettet ud mod havet, tegner kroppen den vertikale linje mod horisontens blå.

Havet er rigt med myriader af flader, brudte, skummende, skinnende, glimtende, der tiltrækker blikket. Øjet spejder efter et fikspunkt for at blikket kan finde ro. Tanken rejser mod havets dyb, og kredser om mytologi og havets metaforer. Om sunkne byer og sagn om menneskets største natur. Minder hviler ved forliste skibe på havets bund, menneskers skæbner og tragedie. Søslag og sejre.

Havet er entropi. Intet står stille, ingen bølge hviler, intet skumsprøjt standser op og dvæler en stund. Hvert sandkorn, hver krabbes kryb, hver fisks fluorescerende skæl, lysets brydning af havets overflade, er i konstant i bevægelse. I havet kan intet føres tilbage. Havet er en evig og irreversibel tilstand. Et landskab uden ende og uden ramme.

Den nyttige lyst

Havet kan ikke gribes, men havet griber os. Med flaske på ryggen kan vi dykke blandt gopler og fisk og undersøiske bjerge. Eller flyde på vandet, soppe i vandkanten og boltre os i bølgen blå. Ligge som forlist badenymfe smurt ind i sand. Surfe på bølgens krumning, smage havets salt. 

Med modernitetens trend om en sund sjæl i et sundt legeme kom også badning. Vi klædte os i Speedos og bikini med ny adfærd og dresscode på hjemlige og oversøiske oceaner. Hav og kyst blev leisure og lyst. Havet blev ferieindustri og transcendent for det moderne menneskes evige rejse.

Førhen var havet ikke attraktion til lyst og leg. Landmænd og fiskere har beboet og dyrket kysten og havet til nytte og gavn. Havet var ressource for jordbrug og hjemmets hushold. Og afstanden mellem tante og onkel, mellem hjem og egn. Jolle, småskibe og færgefart forbandt os. Havet var færdselsåre og forråd. Men havet var ikke badeland. 

Færre skibe forbinder i dag den danske kyst, broer kobler landet sammen. Sejlads er sport og eventyr. Krydstogtskibe sejler i endeløse sløjfer jorden rundt og på lynvisit. I kystlandskabet har vi forladt storbyens byggekraner og har lav puls. I vandets vuggende favn hører man sin vejrtrækning. Det bølgende hav er allesteds nært. 

Havet er alles

Havet sammenføjer eksotiske kyster og fjerne egne. Bølger krydser grænser og territorium. Flaskepost skvulper fra kyst til kyst uden grænsebom og porto. Med sekstant og satellit kortlægges havet som gigantisk matrikel, der er inddelt efter sejrherre og samarbejder. De store oceaner og vidder er fælles eje.

Femern forbindelsen vil i 2029 forbinde det østlige Danmark med Europa. Kattegatforbindelsen bliver måske fremtidens hurtige vej til Århus. Nordsøen bliver grønt kraftværk for hele Europa.  Nyt isenkram vil supplere gårsdagens piskeris.

Med Esbjerg- Erklæringen maj 2022 vil EU’s Nordsølande tidoble kapaciteten til 150 GW i 2050. Med strøm til 230 mio. husstande og investeringer for + 1.000 mia. kr.

Den danske handelsflåde sætter også kurs mod ambitiøse klimamål og bæredygtig fragt. Klima-urbanisering vil med højteknologi erobre fremtidens søterritorium. Klimakursen mod nye horisonter er sat.

Søslag og strandkål

Fremtidens søslag bliver ikke søhelte med klap for øjet og draget sværd, men klima og forsyningsveje. Maritim infrastruktur forskyder sig. Polarhavet tør og nye sejlruter etableres mellem kontinenterne. Nye broer, tunneller og passager vil forbinde lande og øge fremkommeligheden på tværs og til havs.

Landskabsarkitekter bliver klimaarkitekter. Vores futuristiske opdrag bliver at beskytte maleriske kyster og samtidig designe hypermoderne klimaprojekter, der bebygger havets matrikel. Der bygger bæredygtige organismer på mølletårnes sokkel. Og udvikler møllesafari som ny kystturisme.

Klima bliver fremtidens nyttelandskab til søs. Som havets naturressourcer førhen var det. Fremover fisker og forbruger vi ikke havets ressourcer, men bygger maritime landskaber. Klimaarkitekter vil designe havets urbanisering. Og designe nye badebroer, ishuse og vandrestier, der matcher det ny panorama med vue til klimahavet. Dermed kan badenymfer og strandkål stadig blomstre på de danske strande. Til nytte og ej blåt til lyst.

Link til Landskab nr. 4:

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

Translatør mellem drømme og virkelighed

Translatør mellem drømme og virkelighed

Ny stadsarkitekt i Aalborg Kommune Mandag d. 4.9.23 bragte TV2 Nord et interview i programmet Indblik, hvor jeg fortæller om mit blik på jobbet, på steder og folk. Journalist Christian French stiller de gode spørgsmål. Se programmet her: TV2 Nord - Indblik -...

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aaborg Om Aalborgs nye stadsarkitekt, skriver Vigeur en artikel, hvor de har interviewet mig om mit blik på den ny opgave. Tak til Helle Madsen på Vigeur for et godt interview og til Henrik Bo for fotos på en helt vildt blæsende dag på Aalborgs...

Folkemøde Bornholm 2023

Folkemøde Bornholm 2023

Med succes deltog Danske Landskabsarkitekter i Folkemøde Bornholm 2023, hvor arkitekt MAA MDL Lise Thorsen er moderator for to debatter om klima og landskaber. Danske Landskabsarkitekter er del af partnerskabet NatureBase, et branchesamarbejde ved...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.