Vælg en side

FREMTIDENS KLIMALEDERE ER PÅ SPEJDERLEJR

Lise Thorsen

30. juli 2022

FREMTIDENS KLIMALEDERE ER PÅ SPEJDERLEJR

Lykkefølelsen stiger brat ved synet af teltdugenes orange og gyldne tobleroner som spir mod himlen. Mellem tør græsslette i Hedelands kuperede terræn, store søer og stejl skibakke har den danske spejderbevægelse og internationale gæster samlet sig i Spejdernes Lejr 2022 for mere end 32.000 børn, unge og voksne spejdere.

Sirligt opstillede telte danner en midlertidig by for det frie liv under åben himmel. Overalt i lejren ser man børn og unge, der går, løber, leger, kløver brænde, koger og kokkerer over åben ild, snitter træ, bygger shelter og organiserer lejren. 

Det er et smukt syn at se unges vindblæste frisurer, støv i ansigtet, solbrune knæ og strikkede sokker, der stikker ud af støvlerne. Børnene er overalt, de løber og leger frit. De kender agendaen, opgaven og turen hjem til egen lejrplads. 

Intet sted flyder papiraffald, flasker, cigaretskodder, madrester eller plastik, der ligger ingen metal og dåser i krattet. Der er intet tabt tøj eller ting og ingen fortabte blikke. Alt affald sorteres i fraktioner. Vand håndteres med omhu, organisk affald ligeså. 

Spejderne viser talent og vilje til at forandre verden og løse fremtidens klima. Spejderne er fremtidens klima- ledere, eksperter i social inklusion og kollektivt, bæredygtigt ansvar.

Spejderne har alle teknikker til at efterlade 0-aftryk på den sti, de har trådt. Når spejderlejren er forladt, er det intet at se. Alle spor er slettet, selv hullet efter teltpløkkerne er lukket til med græstørv.

Der hviler fred og fede vibrationer over Spejdernes Lejr 2022. Dermed også en opfordring til arrangører og deltagere til Distortion og talrige festivaler overalt i Danmark, der kæmper med affald og støj i et mega svineri. Også Roskilde Festival. 

Tag en time-out, stop svineriet – hold sabbatår i 2023. Tag på spejderlejr og lær simple teknikker om affaldssortering, bæredygtighed, fri leg og klimaansvar af spejderne, der bliver samfundets ledere af en bæredygtig fremtid. 

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

I Nordhavn taler lav til sten og hav

I Nordhavn taler lav til sten og hav

Af Lise Thorsen, arkitekt MAA MDL, Teaamlead Landskab, Henning Larsen Nordhavn er ny by på vej. Undervejs transformeres stedet i lyntempo, så hver dag bliver en ny dag. Selvgroede stier slettes med gravkoens store skovl. Pionérvækst og jord skubbes bort for at støbe...

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn

Nytåret 2023 i naboens tegn Isnende kulde bider i kinderne, vinden river, tårer springer. Dagen gryr, solen kommer først til Møn den sidste vintermorgen i december. En tid hvor alt er mørkt og stille, kun afbrudt af få timers sprækker af lys midt på dagen. Kulden...

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki

Landskabskunst på rendezvous i Helsinki Tilbage i Helsinki med landskab for øje og sjæl. Midt i løvfald med lysende orange og smattede brune blade, der fanger øjet og får foden til at glide i byens smukke gader, beklædt med enorme granitkvadrer.  Overalt står...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.