Vælg en side

FREMTIDENS KLIMALEDERE ER PÅ SPEJDERLEJR

Lise Thorsen

30. juli 2022

FREMTIDENS KLIMALEDERE ER PÅ SPEJDERLEJR

Lykkefølelsen stiger brat ved synet af teltdugenes orange og gyldne tobleroner som spir mod himlen. Mellem tør græsslette i Hedelands kuperede terræn, store søer og stejl skibakke har den danske spejderbevægelse og internationale gæster samlet sig i Spejdernes Lejr 2022 for mere end 32.000 børn, unge og voksne spejdere.

Sirligt opstillede telte danner en midlertidig by for det frie liv under åben himmel. Overalt i lejren ser man børn og unge, der går, løber, leger, kløver brænde, koger og kokkerer over åben ild, snitter træ, bygger shelter og organiserer lejren. 

Det er et smukt syn at se unges vindblæste frisurer, støv i ansigtet, solbrune knæ og strikkede sokker, der stikker ud af støvlerne. Børnene er overalt, de løber og leger frit. De kender agendaen, opgaven og turen hjem til egen lejrplads. 

Intet sted flyder papiraffald, flasker, cigaretskodder, madrester eller plastik, der ligger ingen metal og dåser i krattet. Der er intet tabt tøj eller ting og ingen fortabte blikke. Alt affald sorteres i fraktioner. Vand håndteres med omhu, organisk affald ligeså. 

Spejderne viser talent og vilje til at forandre verden og løse fremtidens klima. Spejderne er fremtidens klima- ledere, eksperter i social inklusion og kollektivt, bæredygtigt ansvar.

Spejderne har alle teknikker til at efterlade 0-aftryk på den sti, de har trådt. Når spejderlejren er forladt, er det intet at se. Alle spor er slettet, selv hullet efter teltpløkkerne er lukket til med græstørv.

Der hviler fred og fede vibrationer over Spejdernes Lejr 2022. Dermed også en opfordring til arrangører og deltagere til Distortion og talrige festivaler overalt i Danmark, der kæmper med affald og støj i et mega svineri. Også Roskilde Festival. 

Tag en time-out, stop svineriet – hold sabbatår i 2023. Tag på spejderlejr og lær simple teknikker om affaldssortering, bæredygtighed, fri leg og klimaansvar af spejderne, der bliver samfundets ledere af en bæredygtig fremtid. 

Lise Thorsen

Tidligere indlæg

Translatør mellem drømme og virkelighed

Translatør mellem drømme og virkelighed

Ny stadsarkitekt i Aalborg Kommune Mandag d. 4.9.23 bragte TV2 Nord et interview i programmet Indblik, hvor jeg fortæller om mit blik på jobbet, på steder og folk. Journalist Christian French stiller de gode spørgsmål. Se programmet her: TV2 Nord - Indblik -...

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aalborg

Stadsarkitekt i Aaborg Om Aalborgs nye stadsarkitekt, skriver Vigeur en artikel, hvor de har interviewet mig om mit blik på den ny opgave. Tak til Helle Madsen på Vigeur for et godt interview og til Henrik Bo for fotos på en helt vildt blæsende dag på Aalborgs...

Folkemøde Bornholm 2023

Folkemøde Bornholm 2023

Med succes deltog Danske Landskabsarkitekter i Folkemøde Bornholm 2023, hvor arkitekt MAA MDL Lise Thorsen er moderator for to debatter om klima og landskaber. Danske Landskabsarkitekter er del af partnerskabet NatureBase, et branchesamarbejde ved...

Denne side bruger cookies til at give den bedste visning.